• Met september voor de boeg zijn de ogen van beleggers vooral gericht op de ontwikkeling van de Amerikaanse economie en het rentebeleid van de Federal Reserve.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken wat het technische beeld is voor de S&P 500-index.
  • Daarnaast komt de goudprijs aan bod, die in euro’s een wat ander beeld vertoont dan in dollars.

ANALYSE – Deze week was er in de VS op het macro-economische front voor elk wat wils. Dat resulteerde per saldo in een vlakke ontwikkeling op de Amerikaanse aandelenmarkten. Met september voor de deur kijken we in deze bijdrage wat de belangrijkste aandachtspunten zijn voor de brede S&P 500-index. En we maken een uitstapje naar de goudprijs, die uitstekend presteert dit jaar.

Wat betreft het macro-economische beeld is van groot belang of de Amerikaanse consument blijft fungeren als steunpilaar van de economie. Opvallend was wat dit betreft de opwaartse herziening van de groei van de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal van dit jaar, die donderdag naar buiten kwam. Daarbij bleek dat dit voor het grootste deel te danken was aan de stijging van de.particuliere consumptie.

Als je echter let op meer actuele signalen, dan was de boodschap van de Amerikaanse discountketen Dollar General deze week een stuk minder positief: het bedrijf kwam met een flinke winstwaarschuwing en de CEO gaf aan dat de zogenaamde kernklanten zich ”financieel beperkt“ voelen. Het aandeel verloor daarna zo’n 30 procent aan waarde.

Een andere discountketen genaamd Big Lots overweegt een mogelijke faillissementsaanvraag. Nu is dat aandeel dit jaar al meer dan 90 procent in waarde gedaald en komt dit niet als een verrassing, maar ook hier is het contrast met de officiële cijfers over de consument best groot.

Vrijdag bleek ook dat de Amerikaanse inflatie weliswaar afkoelt, maar nog steeds taai is en dus druk zet op de koopkracht van consumenten. Je ziet in de grafiek hieronder dat de zogenoemde PCE Price Index weliswaar minder grote stijgingen toont op jaarbasis, maar het door de Amerikaanse Centrale Bank gewenste niveau van 2 procent inflatie is nog niet bereikt.

Amerikaanse consumenten hebben nog altijd te maken met fors hogere prijsniveaus, waarbij ze naast hun creditcards ook hun spaargelden maar blijven aanspreken. Zoals je in de grafiek hieronder ziet, is de zogenoemde spaarquote, ofwel het spaargeld als percentage van het besteedbaar inkomen, in de VS naar het laagste niveau sinds 2022 gezakt.

Het is dus nog steeds de vraag of de consument kan blijven fungeren als stut van de economie in de VS. In dit verband zal ook het rapport over de banengroei in augustus van komende vrijdag de aandacht opeisen, waarbij de vraag is of er inderdaad een zachte landing gemaakt kan worden.

We verwachten dat Federal Reserve de beleidsrente in september verlaagt. Gelet op de neerwaartse economische risico's gaat het er vooral om hoe hard de rente omlaag gaat.

Is goud klaar voor de volgende stap?

Trouwe lezers weten dat wij al geruime tijd positief zijn over goud en dat heeft tot nu toe goed uitgepakt. We zien een aantal redenen om een gedeelte van de portefeuilles in goud aan te houden.

Ten eerste is goud tot nu toe per saldo een prima bescherming tegen inflatie geweest. Ten tweede verwachten we dat de rentes gaan dalen en dat de inflatie toch taaier blijkt dan verwacht. Op de derde plaats is er bovengemiddelde vraag van centrale banken naar dit edelmetaal en tot slot is het een prima diversificatie binnen een portefeuille, aangezien goud bij geopolitieke onrust vaak als veilige haven wordt opgezocht.

Bij de opmars van goud dit jaar is het van belang om het verschil tussen de prijs in dollars en euro's in de gaten te houden. In dollars is het edelmetaal gestaag blijven stijgen, maar de grafiek hieronder in euro’s geeft een wat ander beeld. Vandaar dat we de vraag stellen: klaar voor de volgende stap?

Sinds maart hebben we een aantal keer gewezen op de kansen voor goud en hierboven zie je dat de goudprijs in euro's het tot medio april goed heeft gedaan. Echter, sindsdien is er vanwege de dalende dollar in euro’s een meer zijwaartse beweging ontstaan.

Inmiddels zijn we weer aanbeland bij de recordstanden in euro’s en verwachten we dat het een kwestie van tijd is voordat de bovenste, horizontale rode lijn in de grafiek wordt doorbroken.

Dit omdat de eerdergenoemde factoren die de goudprijs ondersteunen, gewoon nog steeds intact zijn. Een koers van 2.500 euro per troy ounce is bij een opwaartse break het volgende koersdoel. Er zijn genoeg geopolitieke brandhaarden die voor onrust kunnen zorgen.

Pas op de plaats voor S&P 500: wat zijn de belangrijke niveaus?

Met september voor de boeg kijken we tot slot naar het technische beeld bij de S&P 500-index. Hieronder zie je in de daggrafiek dat we deze week per saldo niet echt zijn opgeschoten. De trend is nog stijgend, het 200-daags koersgemiddelde (rode stippellijn) is ook opwaarts gericht en het lijkt een kwestie van tijd voordat de getekende rode weerstandszone (horizontale lijn) wordt doorbroken.

De vraag is alleen of we even een aanloopje nemen en eerst een hogere bodem maken, of dat de S&P 500 direct doorstoomt naar nieuwe records.

Veel zal afhangen van het beleid van de Federal Reserve, waarbij de focus van beleggers volgende week in eerste instantie gericht zal zijn op de werkgelegenheidscijfers in de VS. Vallen die flink tegen, dan ligt een rentedaling van 0,5 procentpunt wellicht op tafel, anders zal het naar verwachting bij 0,25 procentpunt blijven, gelet de taaie inflatie. Maar hoe langer de centrale bank treuzelt met het verlagen van de rente, des te groter de risico's voor de Amerikaanse consument.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.